vart bor trollsländor

är som sagt små, men är häpnadsväckande så det förslår. Det senaste tillskottet i serien. Ringmaskar: Havsborstmaskar skriven av Arne Nygren och Fredrik Pleijel samt med illustrationer av de bägge författarna och Helena Samuelsson. Det handlar om okända djur. Tomtemasken fortplantar sig troligen under sommaren. Att tala om biologisk mångfald och påverkan av klimatförändringar blir lätt tomt och innehållslöst om man inte vet vad det handlar.

Mycket återstår att utforska, men med artonde volymen av Nationalnyckeln tas ett rejält kliv framåt och sällan har väl havet längs Västkusten känts så spännande och utmanande. När första volymen av Nationalnyckeln utkom slog Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet på stortrumman med en praktfull volym om dagfjärilar vilket resulterade i att intresset för fjärilar och fjärilsvänlig trädgårdsskötsel tog ett jättekliv framåt. Musiken har ofta avspeglat naturens växlingsrika fenomen.

Nationalnyckeln lyfter unika varelser till ytanvart bor trollsländor

En kinesisk drake i miniatyr är tomtemasken; en tumstor rosaglänsande och guldgul art som framlever sina dagar på mjukbottnar från fem meters djup och neråt. Avatar där havsborstmaskar stod modell för blommor som drar ihop sig vid beröring. Men vad händer med musiken när naturen håller på att bli drastiskt förändrad? Många är långa och svåra att fånga, andra är små och ännu svårare att fånga. Vi har nu lämnat våra bekanta sommarängar och befinner oss bokstavligt och bildligt på djupt vatten.

Bostadsrätter till salu - Östra Centrum, Göteborg Svenskvart bor trollsländor