pilgrimsfalk uppsala

i landskapet. Svisch, så kom falken plötsligt sättande från ett annat håll och svosch, så for hon iväg igen. ABC, sVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Hon har haft kullar sedan 1999. Förra vintern försvann hon, för att senare hittas död nedanför kyrkan. Läs mer: Stockholmspilgrimsfalkarnas dramatiska liv. Fler nyheter om pilgrimsfalkar.

Det är jättekul att det återigen sitter en pilgrimsfalk på domkyrkan och med tanke på att arten för bara några decennier sedan höll på att utrotas från vårt land på grund av miljögifter så känns det extra stort att ha förärats med en egen pilgrimsfalk. Ett stort antal utbrott bland tamfåglar har också följt med stora ekonomiska konsekvenser som följd.

Sedan dess har hon spenderat vintrarna med att jaga kajor och duvor i Uppsala. Nyhetstips/redaktionen, tel:, e-post: Sms/mms: 72018, sportredaktionen, tel. Influensa och kollision mot kyrkan, blev domen efter att SVA hade analyserat henne. Jan berättar också att honans mor är en av de äldsta falkar som man har koll. Hon brukar ta sin morgonkaja och sedan kan det blir ytterligare ett eller två byten till på en dag, säger Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands ornitologiska förening till UNT. Koncernen ägs till 50 av de Johanssonska stiftelserna genom ett helägt förvaltningsbolag samt till 50 av Norrköpings Tidningars Media. Enligt SVA bedöms riskerna i Sverige som något mindre än tidigare men fortsatt förhöjda. Tamduvor sprätte upp från taken och bildade täta formationer på himlen, så som lagom stora bytesfåglar gör när en pilgrimsfalk är i farten.

Polisen händelser uppsala län, Personlig assistent uppsala lediga jobb,

E-post: Prenumeration, tel:, e-post: Utebliven tidning tel:, privatannonser. Pilgrimsfalken var i stort sett utrotat på 60-talet men har kommit tillbaka starkt. Hon har sina rutiner. Jag var såklart sugen på att ta en titt på den nya kyrkfalken och begav mig dit en dag då det skulle vara soligt och fint, alltså bra fotoläge. Naturskyddsföreningens och, nordens Arks, projekt pilgrimsfalk. Jag träffade på ett par skådarvänner vid S:t Eriks torg som genast kunde peka ut för mig var falken satt någonstans. Låt oss nu hoppas att hon klarar sig undan både miljögifter och andra faror och att hon får förgylla vår domkyrka i närmare tio år hon med! Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Roger Berglund, nyhetschef: Catrin Pihl, Matilda Andersson, tjänstgörande redaktör :, materialet på är skyddat av lagen om upphovsrätt. Uppfödare av fjäderfän bör därför följa rekommendationer för att undvika kontakt mellan tam- och vildfåglar. Men det dröjde inte länge förrän en ny pilgrimsfalk satt på kyrkan, även detta en hona. Den pilgrimsfalk som hittades död vid domkyrkan i Uppsala i slutet av mars bar på H5N8, den mellan fåglar mycket smittsamma typen av fågelinfluensa.

Jag hade tur konstaterar. Pilgrimsfalkshonan i, uppsala har i fågelkretsar blivit lika synonymt med. Uppsala som domkyrkan hon under vinterhalvåren trivdes. Pilgrimsfalken som hållit till på domkyrkan. Uppsala de senaste sex åren är en kändis i fågelskådarkretsar.